top of page

Wat kies jij?

Bijgewerkt op: 23 mrt. 2023

De gehele dag hebben we keuzemogelijkheden. We moeten beslissingen nemen over wat we eten, wat we gaan doen, wat we aan trekken, aan welke opdracht we beginnen en of we dat gebakje wel of niet nemen van die jarige collega. Gelukkig hoeven we niet over elke keuze heel lang na te denken. Veel van ons handelen gaat dan ook op de automatische piloot.


Keuzemogelijkheden | Opleiding ACT

Lastige keuzes

Lastiger wordt het als er wat meer op het spel staat. Bijvoorbeeld wanneer je beslissingen moet nemen op het gebeid van werk, je gezondheid, de liefde. Het nemen van een beslissing om iets te kiezen, impliceert namelijk dat je het andere niet kiest.

Wanneer ik er voor kies om linksaf te gaan, ga ik niet naar rechts. Wanneer ik kaas op mijn boterham neem, zit er geen humus op. Wanneer ik het gebakje afsla, mis ik het lekkers. Het lijkt een open deur maar dit mechanisme beïnvloedt een hoop van onze keuzes.


Ons brein is namelijk zo geprogrammeerd dat we een sterke voorkeur hebben voor korte termijn winst. We willen direct beloning hebben voor wat we doen.

Inmiddels weten we dat wanneer we altijd zo zouden handelen we niet gelukkiger worden. Wanneer je altijd kiest voor dat gebakje in plaats van het te laten staan, zal dat op de langere termijn nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Wat dat betreft zou het ideaal zijn wanner de negatieve effecten ook op korte termijn zichtbaar zouden zijn. Stel je voor dat je na je bezoek aan de Mac er direct een vetrol bij hebt. Het zou in ieder geval onze manier van beslissingen nemen beïnvloeden. Maar goed ik dwaal wat af.


We weten dus dat het maken van keuzes vooral geleid wordt door korte termijn beloningen en dat dit proces veelal automatisch gaat. Wil je dus keuzes maken die ook op langere termijn positief zijn voor jou dan dien je je allereerst bewust te worden dat je een keuze hebt. Ja, je kunt dat gebakje ook afslaan en ja je kunt ook de fiets pakken in plaats van de auto en ja je kunt ook een opdracht weigeren. Zien dat jij diegene bent die kan kiezen is een belangrijke eerste stap. De volgende stap is te weten wat jij belangrijk vindt in het leven. Waar doe jij het voor? Voor jezelf of voor de ander? Voor je plezier of voor de ambitie?

Weten wat er voor doet, is belangrijk om weloverwogen keuzes te kunnen maken.


Waardevolle keuzes maken

Ook ik sta elke dag opnieuw voor veel keuzes. Op welke manier geef ik mijn bedrijf inhoud? Wat ga ik wel doen, wat niet? Het helpt mij om regelmatig op te schrijven wat er voor mij werkelijk toe doet, zowel in mijn persoonlijke leven als in mijn werk. Ik word mij er zo meer bewust van wat er werkelijk toe doet in mijn leven en kan op basis daarvan mijn keuzes maken.

Zo is plezier hebben en maken voor mij erg belangrijk, ook in mijn werk. Wanneer er aan mij gevraagd wordt of ik een opdracht wil doen, vraag ik mijzelf altijd af: word ik hier blij van? Verwacht ik hier lol in te hebben? En als het antwoord ‘ja’ is dan ga ik ervoor. Doe ik dan nooit iets met tegenzin of zonder plezier? Tuurlijk. En dan denk ik achteraf: ‘waarom heb ik dit ook al weer gedaan?’. En soms was het puur uit noodzaak, om brood op de plank te krijgen, of omdat ik dacht dat het leuker zou zijn dan het was. En zo leren we, continu, elke dag weer.


Is het altijd makkelijk om te doen wat je werkelijk belangrijk vindt? Nee zeker niet, maar daarover een volgende keer meer.


Succes met kiezen!

Warme groet,

Marjolein


Comments


bottom of page