top of page

Mijn ACTieve brein

Bijgewerkt op: 6 dagen geleden

We zijn op vakantie in het buitenland. Ja, zelfs in Coronatijd durfden wij het aan. Op het laatst geboekt om niet nog meer reisorganisaties te sponseren, verblijven we nu alweer enige tijd in een deel van Europa waar op vakantie gaan nog toegestaan is. Het weer is goed en het vakantiegevoel begon al bij het over grens gaan naar België.


ACT Plannen maken

Na de eerste dagen vooral gebruikt te hebben om de ‘Corona-moeheid’ eruit te slapen, begint mijn brein weer wat wakker te worden. En als mijn brein wakker wordt, dan gaat het plannen maken. Grote plannen, kleine plannen, plannen voor langere termijn en plannen voor diezelfde avond. Plannen maken daar is mijn brein goed in.


Zo heb ik bedacht dat het na de vakantie toch echt noodzakelijk wordt om de ‘Corona-kilos’ kwijt te raken. Gewicht is altijd al een dingetje geweest en ook nu lijkt het weer de kop op te steken. Mijn zelfde brein, dat zo goed is in plannen, is ook heel goed in het maken van kritische opmerkingen. Naar anderen, maar helaas veel vaker naar mijzelf. En dus wordt er een plannetje gemaakt om meer te gaan bewegen. Het minderen van lekkers behoort niet tot de opties, we zijn immers nog op vakantie. Omdat ik weet (vanuit mijn werk met ACT) dat plannen maken niet iets verandert aan je gedrag, besluit ik elke ochtend te starten met wat oefeningen. Iets wat manlief al jaren elke ochtend, jaloersmakend trouw doet.


Met ACT door de tijd reizen

Maar de plannen gaan verder dan dat. Hoe ga ik mijn bedrijf en in het bijzonder de opleidingen goed weg zetten? Wat krijgt prioriteit? Hoe ga ik dat doen in combinatie met mijn taken als moeder, huisvrouw, hondenuitlaatster en wat nog al niet meer? En dan bedenk ik mij ineens wat een bijzonder fenomeen dit toch is. Dat plannen maken. Het hebben van een brein dat kan tijdreizen. Zaken kan bedenken die je in de toekomst wilt doen. Activiteiten kan evalueren die je in het verleden hebt gedaan. En daarbij de mogelijkheid hebben om ook in het hier en nu te zijn en tussen deze 3 (heden, verleden en toekomst) razendsnel kan schakelen zonder dat je maar een centimeter van je handdoekje op het strand bent verschoven.


Gek toch dat je brein je lijf niet nodig heeft om plannen te maken, te voorspellen, te evalueren, te analyseren. Nee, je brein kan dat helemaal zelf zonder dat daar enige lichamelijke activiteit voor nodig is. Ik ben er nog steeds zwaar van onder de indruk. En met name van de kracht die mijn brein heeft over mijn gedrag. Evaluaties en analyses (van met name in mijn ogen mooiere en slankere vrouwen) beïnvloeden mijn stemming en hebben een ochtendritueel gevuld met oefeningen als gevolg. Voorspellingen en het maken van plannen voor de toekomst, zorgen ervoor dat ik met mijn werk bezig ben.


Waar is mijn brein?