top of page

Speel je mee?

Bijgewerkt op: 23 mrt. 2023

Afgelopen week speelde ik samen met mijn dochter een nieuw spel. Met de vakantie in het verschiet dacht ik onze spellenkast wel wat te kunnen uitbreiden. Ik ging bij mijzelf te rade en bedacht wat ik nu leuk vond om te spelen. Iets om alleen te kunnen doen? Iets met dobbelstenen? Iets wat we juist met het hele gezin zouden kunnen doen? Uiteindelijk viel mijn keuze op drie spellen en aan één daarvan waagden mijn dochter en ik ons.


Speel je mee | Expertise Centrum ACT

Regels

We lazen de gebruiksaanwijzing en begrepen er eerlijk gezegd weinig van. We merkten allebei dat we de regels probeerden te koppelen aan de regels zoals we die bij andere soortgelijke spellen, in dit geval dobbelspellen, hadden geleerd. We raakten een beetje gefrustreerd omdat we elke keer dachten te weten wat er werd bedoeld en het dan toch weer net wat anders bleek te zijn. We hadden beiden al bijna zo iets van: “bekijk het maar met je spel”, maar ja WIJ waren ten slotte diegene die een spel wilden spelen. Het spel zelf maakt het het helemaal niet uit of het nu wel of niet gespeeld zou worden. En ik hoorde mijzelf zeggen: “laten we maar gewoon gaan spelen. Dan zien we wel hoe het werkt”.


Zo gezegd zo gedaan. We speelden het spel en ontdekten op die manier welke regels we al wel begrepen en welke nog niet helemaal duidelijk waren. Een paar dagen later speelden we het nog een keer en opnieuw leerden we over de regels die ons de eerste keer nog niet helemaal duidelijk waren geworden. Nu we de regels weten, en het spel al een paar keer hebben gespeeld, kunnen we leren hoe we het spel het beste kunnen spelen om een zo goed mogelijk resultaat te boeken.

tandaard tekst


Bereidheid

Vandaag bedacht ik mij ineens dat iets nieuws leren, net is als een nieuw spel spelen. Iets lijkt je leuk of interessant, anders begin je er niet aan. Als je aan iets nieuws begint, houdt je je vast aan de regels die je kent van dat wat je tot nu toe geleerd hebt, zoals de spelletjes die je al kent. Je probeert het nieuwe spel te begrijpen via die regels, totdat je merkt dat die niet werken in dit nieuwe spel. Om de nieuwe regels te kunnen toepassen moet je bereid zijn te gaan spelen, zonder dat je misschien al precies weet hoe het spel gespeeld wordt. Gewoon gaan spelen, zodat je kunt ontdekken welke informatie je nog mist om het spel zo optimaal mogelijk te spelen.


En dit is precies wat we vragen van deelnemers aan onze opleidingen. We leren hen iets nieuws. Wetende dat iedereen binnenkomt met ‘regels’ over hoe een therapie eruit moet zien, hoe je als professional zou moeten zijn, hoe je naar je cliënt zou moeten kijken, wat het resultaat zou moeten zijn van de therapie enz. We vragen van hen om een nieuw spel te gaan spelen en gaandeweg te ontdekken wat werkt voor hen, voor zichzelf als mens en voor zichzelf als therapeut. Zodat ze gaandeweg leren om het spel zo goed mogelijk te spelen.


Doe je mee?

Wil je ook een nieuw spel leren spelen? Ben je bereid oude regels los te laten, je open te stellen en te ontdekken of dit nieuwe spel iets is voor jou? Ik speel graag met je mee.


Tot ziens,

Marjolein Vleugel

www.expertisecentrumact.com


Comments


bottom of page