top of page

Psychologische fitheid met ACT

Bijgewerkt op: 23 mrt. 2023


We worden ons steeds meer bewust dat het naast onze fysieke fitheid ook belangrijk is om aan onze psychische gezondheid te werken. Voor nu een drietal tips om direct jouw psychologische fitheid te vergroten.

Mentale fitheid | Expertise Centrum ACT | Acceptance and Commitment Therapy
Psychologische gezondheid ACT


Tip 1: Vertraag

Onze dagen vliegen voorbij, zonder dat we heel veel nadenken over wat we aan het doen zijn. We doen de dingen die er moeten gebeuren zoals opstaan, naar het werk gaan, eten, drinken, koken, sporten of chillen en dan weer naar bed. We doen het gewoon en we doen het allemaal. Maar doen we wel wat we willen doen? Er is een manier om je meer bewust te worden van wat je doet en dat is vertragen. Vertragen kan al heel simpel door bijvoorbeeld elke keer als je naar het toilet gaat, er nog even te blijven. Je haalt dan drie keer heel bewust adem. Adem in, adem uit. Drie keer. Je hoeft helemaal niets, alleen maar te ademen.


Tip 2: Doe een keer iets anders dan je gewend bent

De meeste mensen houden van regelmaat en structuur. Dit is ook begrijpelijk want het zorgt voor duidelijkheid en voorspelbaarheid. Het zorgt er echter ook voor dat we makkelijker verveeld raken. Om onszelf te blijven prikkelen hoeven we echt geen bucketlist activiteiten te doen (mag wel uiteraard😉). Het gaat erom dat we simpelweg iets anders doen dan we gewend zijn om te doen. Ga bv eerst koffie halen voordat je je computer opstart of rij eens via een andere weg naar huis. Bedenk eens één ding wat jij vandaag anders kan doen en doe het!


Tip 3: Geloof niet alles wat je denkt.

We leren van jongs af aan goed over dingen na te denken. Dat is ook belangrijk en daarmee krijgen we veel werk verzet. Tegelijkertijd zijn onze gedachten niet per se de waarheid. Je kunt immers denken aan je volgende vakantie en je helemaal voorstellen dat jij daar straks in de zon ligt met een boek of een drankje in je hand. De realiteit is echter dat je hier bent, dit artikel leest. Het simpelweg zien van een gedachte als een gedachte en niet als de waarheid helpt ons om flexibeler met onszelf om te gaan.


Succes en wil je meer weten over Acceptance and Commitment Therapy en wat het voor jou kan betekenen? Neem dan een gerust een kijkje op onze site: www.expertisecentrumact.comFijne dag voor nu

Marjolein Vleugel

Comments


bottom of page