top of page

Aan de slag met DEFUSIE 2.0, in procesgerichte ACT

Bijgewerkt op: 6 dagen geleden

Mijn eerste blog “aan de slag met defusie” is ontzettend vaak gelezen. Nu twee jaar later is het tijd voor een update. Wanneer je al wat bekend bent met het werken met defusie is deze blog perfect voor jou.


Defusie | Expertise Centrum ACT | procesgerichte ACT
defusie creëert ruimte

Defusie inzetten

Je hebt ongetwijfeld al verschillende defusie oefeningen met je cliënten gedaan. Dan heb je misschien ook gemerkt dat je de ene defusie oefening vaker inzet dan de andere. Sta eens even stil bij welke defusie oefening jij meestal doet met jouw clienten. Welke oefening is dat?

Je hebt deze oefening ongetwijfeld niet voor niets ingezet. Misschien deed je hem vooral voor jezelf, om te oefenen in het werken met defusie voor een ACT training? Misschien deed je het voor je cliënt? Stel je zelf eens de volgende vraag: Waarom zette ik deze defusie oefening op dat moment in? Wat wilde ik met deze oefening bereiken? Kijk eens wat er bij je op komt en misschien kun je het opschrijven.


Oefeningen aanpassen aan je cliënt

Het is heel erg prettig om vertrouwd te raken met verschillende defusie oefeningen door ze veel te doen. Op die manier is de nieuwigheid er voor jou als therapeut wat af en kun je de oefeningen, specifieker en nauwkeuriger in gaan zetten bij je cliënten. Je doet een oefening immers niet voor niets. Je hoopt iets te bereiken bij een cliënt. Wat je bereikt, is onder andere afhankelijk van 'waar' je cliënt is in zijn therapie proces. Het is dus handig om je oefeningen daar op aan te passen.



Verschillende aspecten van ACT defusie oefeningen


In mijn werk met cliënten, merk ik dat er verschillende manieren zijn om met defusie oefeningen te werken. In ons boek (ACT met hoofd en hart) kun je de volgende onderverdeling van deze aspecten van defusie teruglezen.


1. Letterlijk