• Marjolein Vleugel

Wat is vrijheid voor jou?

Bijgewerkt: jul 3

Vandaag is het Bevrijdingsdag. We vieren onze zwaar bevochten vrijheid die 75 jaar geleden tot stand kwam. Tijdens de dodenherdenking sprak Koning Willem-Alexander over onze huidige situatie. Een situatie waarin we opnieuw in onze vrijheid beperkt worden.


Vrijheid tijdens de Corona crisis

We moeten zoveel mogelijk binnen blijven, we mogen niet bij onze opa’s, oma’s, ouders op bezoek, we mogen belangrijke gebeurtenissen niet in elkaars aanwezigheid vieren, we mogen niet met elkaar boodschappen doen, geen praatje maken in de supermarkt, niet uit eten of naar de kapper, geen bioscoop of theater bezoeken etc. Onze vrijheid wordt opnieuw beperkt, ditmaal door de overheid of zo u wil door de richtlijnen van het RIVM.

Dus ja, je zou kunnen zeggen dat we in onze vrijheid beperkt worden in die zin dat we niet kunnen doen en laten wat we willen en niet kunnen gaan en staan waar we willen. Niet alles wat we zouden willen, is beschikbaar of mogelijk op dit moment. Zaken die twee maanden geleden nog zo vanzelfsprekend waren, zijn nu niet mogelijk.


Wat betekent vrijheid nog meer?

Maar wat betekent vrijheid nu nog meer, vraag ik mij af. Ben ik überhaupt vrij om te doen wat ik wil? Zelfs al zou ik fysiek overal heen kunnen. Zelfs al zouden er geen richtlijnen van het RIVM zijn? Is het niet zo, dat ik per definitie beperkt word? Want ben ik bijvoorbeeld vrij in mijn gedachten? Weet ik werkelijk wat IK ergens van vindt, of is dat de mening die ik jarenlang in mijn omgeving heb gehoord? Weet ik werkelijk wat IK wil? Of weerspiegelt het meer de verwachtingen die de maatschappij heeft van een vrouw van mijn leeftijd? Weet ik werkelijk wat IK leuk vindt? Of laat ik mij hierin leiden door de duizenden reclameboodschappen die mij via elk kanaal weten te bereiken?


Ik vind het nog een hele opgave. Om te weten wat ik werkelijk wil, laat staan hier vervolgens ook daadwerkelijk naar te handelen. Om mij werkelijk vrij te voelen. Je leergeschiedenis kennen, invloeden uit je omgeving herkennen en dan te ontdekken wat jij werkelijk wilt doen. Dat is voor mij echte vrijheid.


Ik wens iedereen zijn of haar eigen Bevrijdingsdag!

3 keer bekeken

Drs. MJE Vleugel 
BIG: 79061347625

06-4117 8060

Kvk: 172 40 191

BTW: NL002033968B07

CRKBO_Instelling.jpg
BIG-geregistreerd.jpg
Lid van ACBS BeNe
Aangesloten bij NVGzP-Klachtenregeling
Werkzaam bij ARQ-IVP
Lid van VEN EMDR.png

©2020 door Expertise Centrum ACT.