top of page

De psycholoog in het theater pratend over liefdesverdriet 

Bijgewerkt op: 21 feb.

 

Afgelopen donderdag 1 februari was het dan zover. Ik mocht het theater in. Ja, en dan niet om in de zaal te zitten hè, want dat is een kwestie van kaartje kopen en in het theater gaan zitten.

Nee, ik heb het over op het podium staan.

Psycholoog Marjolein Vleugel in theater de Kleine Komedie
Psycholoog Marjolein Vleugel in theater de Kleine Komedie

Performen.

In actie komen.

En dan ook niet zomaar een theatertje, nee hoppa gelijk maar in De Kleine Komedie in Amsterdam. Als de psycholoog in het theater 👊🏻.


De psycholoog in het theater

Een aantal weken geleden werd ik gebeld door Marissa van der Sluis van de Podcast Psycholoog.  Ze vroeg mij of ik het leuk zou vinden om samen met haar en Leonie (van Dijk) in een voorstelling te staan in het theater. Hier hoefde ik nog geen seconde over na te denken en ik zei dan ook direct “ja”. Om pas later te vragen wanneer het precies zou zijn en wat er dan eigenlijk van mij verwacht werd.

Ik dacht: “het maakt mij niet uit wat ik moet doen en wanneer het is, ik ga zorgen dat ik kan”. Gelukkig bleek dat allemaal geen probleem te zijn. De avond was nog vrij en dat wat Marissa en Leonie van mij verlangden, was ook geen probleem.


Liefdesverdriet

De voorstelling ging over liefdesverdriet. Iets waar een ieder van ons op één of andere manier ooit wel mee te maken heeft gehad. We weten allemaal hoe naar dat is. Het voorbij gaan, zijn van een relatie met een ander waar je onwijs veel van hebt gehouden en misschien nog steeds houdt. Want als je eenmaal iemand binnen hebt gelaten in je hart gaat tie er niet meer uit.


De voorstelling startte met een stuk theater dans van Brandon Taylor & Liam Noordzij. Een dans die vervolgens als rode draad door de voorstelling liep.

Vervolgens stapte een man op het podium die worstelde met zijn liefdesverdriet. Hij had een prangende vraag: “Hier ben ik, nu, vier maanden later, na de breuk met mijn lief. Hoe moet ik nu verder?” Het publiek mocht tips, adviezen, ervaringen delen waar hij alleen maar naar mocht luisteren. “Bijzonder”, zei hij achteraf, “hoe mensen, die mij niet kennen mij toch hebben weten te raken met hun opmerkingen”.

 

Vervolgens stelde Marissa mij allerlei vragen over liefdesverdriet. Waarom doet het toch zo’n pijn? Kun je ook liefdesverdriet hebben als je partner overlijdt, of wanneer jijzelf de relatie verbreekt? Hoe kun je een ander ondersteunen die liefdesverdriet ervaart? Kortom allerlei vragen waar we allemaal mee worstelen als we geconfronteerd worden met dit soort verdriet.


Aansluitend heb ik een ervaringsoefening gedaan met het publiek. Heel bijzonder om zo’n grote groep, van wel een paar honderd man, muisstil te krijgen. Heel apart ook om zo’n intieme oefening te doen zonder dat je iedereen goed kan zien, zonder dat je met iedereen oogcontact kan maken. Maar vooral indrukwekkend om achteraf te horen hoe de oefening mensen geraakt heeft.


Omgaan met liefdesverdriet

De oefening heet: Zonder liefde geen verdriet. Het is een aandachtsoefening die je kunt doen als je alleen bent. Luister hem en laat je leiden door wat je hoort. De oefening is terug te vinden op de website (onderaan de pagina).


Bucketlist: praten door een oormicrofoon
Bucketlist: praten door een oormicrofoon

Mijn theaterdebuut zit erop, het is alweer voorbij. Ik kijk er met een super fijn gevoel op terug. Ik ben Marissa & Leonie enorm dankbaar dat zij ook hun theaterdebuut met mij hebben willen delen. En weet je wat eigenlijk nog het grappigst was. Ik keek nog het meest uit naar het zendertje dat mij omgedaan zou worden. Zo’n microfoontje bij je oor, was misschien nog wel meer een bucketlist dingetje dan het optreden in een theater🤣.Wie weet tot een volgend optreden.

Of dat nu in het theater is, de collegezaal, of de therapiekamer….ik zie je graag!


warme groet

Marjolein Vleugel
 

Comments


bottom of page